SPILLEBRANCHEN tager det meget alvorligt, at vores medlemmer udbyder produkter, der kan indebære en risiko for en mindre gruppe kunder, der kan rammes af problematisk spilleadfærd. Ganske ligesom alkoholproducenter har produkter, der kan lede til alkoholmisbrug, så er der risici forbundet med udbud af spil.
SPILLEBRANCHEN støtter derfor aktivt forskning i spilafhængighed og behandlingsfaciliteter for spilafhængighed af spil for at hjælpe mennesker med spilproblemer.
De fleste spiludbydere er dag begyndt at anvende banebrydende teknologi til at identificere spilafhængighed. Brugen af ”artificial intelligence” (AI) og såkaldte ”spil-scannere” gør det i dag i langt højere omfang muligt at opfange, at en spiller er ved at udvikle spilafhængighed, før spilleren bliver afhængig. Derfor er der nu begrundet håb om, at vi på sigt kan nedbringe antallet af spilafhængige i Danmark.
Der er intet der tyder på, at antallet af spilafhængige i Danmark er steget væsentligt siden indførelsen af licenssystemet i 2012, selvom der er blevet meget lettere adgang til mange forskellige typer af spil. De tilgængelige data viser, at der er færre danskere der spiller pengespil i dag end i 2005, men at lidt flere danskere der oplever spilleproblemer, selvom tallene er meget små. Til gengæld er det de færreste risikospillere i 2005, der fortsat er risikospillere i dag (20 pct.), hvilket er yderst positivt. Samtidig viser undersøgelserne, at vi stadig i Danmark har færre spilafhængige end de fleste af de lande, som vi sammenligner os med. Tallene viser os, at det danske marked er i kontrol men at der stadig skal gøres mere for at nedbringe antallet af spilafhængige.
De risici kan ikke elimineres gennem f.eks. et forbud mod reklamer for spil i Danmark, hvilket efter alt dømme blot vil føre til, at danske spillere igen vil søge over på udenlandske spillehjemmesider, som ikke er underlagt de danske myndigheders kontrol og ikke betaler spilafgift i Danmark. Samtidig er der på udenlandske hjemmesider ikke den samme beskyttelse af spillerne, da de f.eks. ikke er forpligtet til at søge i Registeret Over Frivilligt Udelukkede Spillere (ROFUS), når de registrerer en ny kunde, så selvudelukkede spillere bliver forhindret i at spille.
Ny forskning fra de italienske sundhedsmyndigheder sår desuden tvivl omkring effekten af et forbud (90 procent af spillere fra Italien mener ikke, at reklamer for dem til at spille mere).
Du kan læse mere om spilafhængighed på Center for Ludomanis hjemmeside